Deep Democracy in de weerbarstige praktijk

DEEP DEMOCRACY TOEPASSEN IN DE WEERBARSTIGE PRAKTIJK

Helaas is de praktijk vaak rommeliger dan je zou willen. Wat doe je als een groep niet volgens het boekje reageert? Hoe pas je de methode van Deep Democracy toe in de rommelige werkelijkheid? In deze training krijg je een kijkje in het hoofd van een van onze ervaren Deep Democracy Instructors, . 

Dagen: Totaal 3 dagen. Samen starten we op dag 1 en anderhalve week later 2 dagen aaneengesloten samen aan de slag. In de tussentijd: heel veel oefenen in je eigen praktijk (werk/privé) onder begeleiding van whatsapp-coaching.

Vereiste voor deelname: Minimaal Het Fundament (Level 1)

Training ‘Deep Democracy in de weerbarstige praktijk’: Mooie methode hoor dat Deep Democracy, maar de praktijk is altijd weerbarstiger dan de flip over. Wat doe je als een groep echt niet wil? Hoe breng je naar boven wat er speelt? Hoe ging dat ook alweer met die besluitvorming als een aantal mensen echt iets anders wil? Of: wat doe je als je enthousiast voorstelt een check-in te doen en de groep slechts reageert met een diepe zucht? 

Vaak vragen mensen om een keer mee te mogen lopen bij de begeleiding van een conflict door een van onze Deep Democracy Instructors. In de praktijk is dat moeilijk te regelen. Daarom deze training waarin wij de Human Dimensions schatkist van jarenlange Deep Democracy ervaring wagenwijd voor je openzetten. Met vallen en opstaan hebben wij shortcuts en handige manieren ontdekt om Deep Democracy in de weerbarstige praktijk toe te passen. In deze training delen wij onze geheimen, zodat jij kunt leren van onze fouten. Als je een ervaren Deep Democracy-begeleider aan het werk ziet, lijkt het allemaal zo makkelijk en logisch. Maar als je het zelf moet doen kan dit knap tegenvallen. Wat als je het even niet meer weet?

Eigen stijl ontwikkelen

Moet je altijd precies de methode volgen of mag je het ook op je eigen manier doen? Het is een veelgehoorde vraag. Onze visie: er is niet één juiste manier, maar elke keuze heeft wel gevolgen! In deze training onderzoeken en ontdekken we die gevolgen en effecten. Zodat je jouw eigen stijl kunt ontdekken en een goede afweging kunt maken over de voor- en nadelen in jouw context. Zowel mensen met heel veel als met relatief weinig facilitatie ervaring kunnen elk op hun eigen niveau meedoen en met en van elkaar leren. Zowel geschikt voor mensen die level 1 hebben gevolgd als voor mensen die alle levels hebben doorlopen en iedereen daar tussenin.

JE KRIJGT 6 PRAKTISCHE  DRAAIBOEKEN

We gaan niet een beetje luchtfietsen met elkaar, maar heel concreet aan de slag met zes workshops. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden, maar krijgt van ons 6 praktische workshop draaiboeken. Deze zijn gemaakt op basis van de vele ervaringen van de Deep Democracy instructors van Human Dimensions. Wij hebben in de praktijk ontdekt wat wel en niet werkt en dit voor jou op papier gezet. Deze 6 praktische draaiboeken vormen bovendien een solide recepten boek van waaruit je vervolgens zelf heerlijk kunt improviseren in trainingen, facilitaties, gesprekken en vergaderingen. Denk aan workshops met thema’s als: het debat, de sabotagelijn, het gesprek op voeten om te onderzoeken wat er speelt, een check-in doen in lastige groepen, besluiten nemen als er gedoe is. 

opbouw van de training

In deze training leer je in het moment te herkennen wat er gebeurt in een groep en oefen je met verschillende interventies die je kunt doen. Het is een intensieve training omdat je voortdurend gevraagd wordt te schakelen van deelnemer, naar begeleider, naar meta-positie. Juist daardoor kun je zo ontzettend snel en effectief leren. Weinig theorie, veel met de praktijk aan de slag. Terwijl we oefenen met de workshops, leer je heel praktisch Deep Democracy interventies uit te voeren in het moment.

We werken drie dagen samen. De zes workshops vormen de rode draad van het programma. Op dag 1 maken we kennis en gaan we meteen aan de slag. Daarna volgen een aantal dagen waarin je wordt uitgenodigd om met Deep Democracy in jouw eigen praktijk te oefenen. Iedereen die in het leven (zowel werk/privé) met andere mensen te maken heeft, zal oefenmateriaal hebben. Wil je echt alles uit deze dagen halen? Zorg dan dat je in deze tussenperiode in jouw eigen agenda vergaderingen, trainingen, workshops, coachings en (lastige) gesprekken hebt staan. Dan weet je zeker dat je kunt oefenen, met de whatsapp coaching als extra hulp op afstand. Daarna komen we weer twee aaneengesloten dagen samen en gaan we verder met die weerbarstige praktijk en kan er specifiek geoefend worden met uitdagende cases.

Je krijgt uitleg waar vraagtekens bovenkomen, een duwtje in de rug, tijd om te reflecteren op wat er gebeurt. Natuurlijk zal ook deze trainingsgroep niet precies doen wat in ons draaiboek staat. De instructor zal je meenemen in de afwegingen en keuzes tijdens deze dagen. Alles is erop gericht dat jij precies krijgt wat je nodig hebt om een volgende stap te maken in jouw eigen ontwikkeling in het werken met Deep Democracy. Door te doen, te reflecteren als er iets stagneert, mogelijke interventies te bedenken en uit te proberen en dan weer te kijken wat de effecten zijn.

WHATSAPP – COACHING

We maken, voor wie dat wil, een gezamenlijke whatsapp-groep aan. In de tussenliggende dagen tussen dag 1 en dag 2/3 krijg je elke ochtend een ‘Deep Democarcy tip van de dag’. Een kort filmpje, een artikel, een quote. Het zijn dagen om te oefenen, te reflecteren. Onze instructor leest mee en zal elke dag een reflectie geven op wat er in de app groep is gezet aan ervaringen en vragen. Op deze manier krijg je coaching op afstand, van de hele trainingsgroep en van de instructor. Uit ervaring weten we hoe fijn het kan zijn om snel antwoord te krijgen op vragen als ‘wat was ook alweer een goede check-in vraag’ of ‘dit gebeurde er net in mijn groep, wat denk je, nu een weerbericht geven?’ of ‘vanmiddag heb ik deze situatie zo opgelost. Wat had jij gedaan?’.

Eerst alle levels doen of meteen na level 1 deze training?

Welke route je kiest in het volgen van Deep Democracy-trainingen hangt samen met je leerstijl. Na het fundament (L1), kan je ervoor kiezen om De Verdieping (L2 & 3) te volgen voor meer theoretische verdieping en een beetje oefenen. Deze Weerbarstige Praktijk Training biedt relatief weinig theorie en heel veel oefenruimte. De programma’s versterken elkaar en vullen elkaar aan.

Voor wie en waarom?

De training is ontworpen voor iedereen die minstens het fundament (level 1) heeft gevolgd.

  • Trainers die binnen hun eigen trainingen graag blokjes Deep Democracy willen invoegen. 
  • Managers / leiders die met behulp van DD interventies tot betere besluiten willen komen in teams en de organisatie.  
  • Facilitators die hun eigen stijl verder willen ontwikkelen en Deep Democracy hierin willen integreren.
  • Mensen die collega’s of anderen beter willen kunnen vertellen over Deep Democracy en de methoden met meer gemak willen toepassen, ook als groepslid. 
  • Mensen uit het onderwijs die Deep Democracy willen integreren in hun lessen met leerlingen en studenten of die les willen geven in Deep Democracy.

Klik op onderstaande data om je aan te melden:

Deep Democracy in de weerbarstige praktijk
Trainer: Christien Oudshoorn
Locatie: Fort aan de Klop
Startdatum: 10-03-2025

HOE, WAT, WAAR

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
 
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt. 
 
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.