Vissen en haaien

Gesprekstechniek 1: VISSEN EN HAAIEN

In de trainingen Deep Democracy werken we met de metafoor van vissen en haaien. In het groepsonbewuste zwemmen ‘vissen’ rond; onuitgesproken gedachten, emoties, irritaties, belangen. Als er geen ruimte is deze te benoemen of aandacht te geven dan worden de vissen langzaam maar zeker haaien.

Als we ons de groepen (teams) in organisaties voorstellen als een ijsberg, dan is er sprake van een gedeelde, bewuste werkelijkheid boven de waterlijn- en een onbewuste, verborgen werkelijkheid onder de waterlijn. In het groepsonbewuste zwemmen ‘vissen’ rond; onuitgesproken gedachten, emoties, irritaties, belangen.

Op zich niet heel erg. Tenzij je nooit aandacht besteedt aan datgene wat onder de waterlijn is. Als je stelselmatig alleen de formele stemmen wilt horen en er geen ruimte is voor de stem van de minderheid, dan worden vissen langzaam maar zeker… haaien. Wat klein begint, leidt uiteindelijk tot sabotage, onvrede en disfunctioneel gedrag. De enige optie is dan de waterlijn te laten zakken en zo vissen en haaien naar de oppervlakte te halen. Je kunt ze bekijken en bespreken, en op die manier gehoor geven aan de wijsheid van de minderheid.

haaien en vissen

artikelen

Lees in onderstaand artikel van Frank Weijers over o.a. vissen en haaien in de praktijk… in het onderwijs.. in de klas. Download hier.

10 Methodieken voor effectieve gesprekken

De Lewis aanpak van Deep Democracy, kent een aantal specifieke gespreksmodellen, tools en technieken. In het boek Deep Democracy – de wijsheid van de minderheid staan deze gesprekstechnieken voor effectief leiderschap uitgebreid beschreven. Op deze pagina een overzicht van de meest belangrijke tools, met afbeeldingen uit het boek.

Meer weten over gesprekstechnieken en effectief leiderschap?

De gesprekstechnieken van Deep Democracy zijn slechts één van de methodieken die het team van Human Dimensions inzet om organisaties naar een hoger niveau te tillen. Lees daarom ook meer over:
 

 

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
 
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt. 
 
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.