HET NATIONALE DEEP DEMOCRACY EVENT 2025

save the date 7 maart 2025

Markeer het in je agenda en reserveer de datum, want op 7 maart 2025 organiseert Human Dimensions het Nationale Deep Democracy Event. Dit is dé gelegenheid om je te verdiepen in de kracht van inclusieve besluitvorming en de kunst van het voeren van betekenisvolle dialogen.

Tijdens dit dynamische event zullen we samen ontdekken hoe Deep Democracy kan bijdragen aan het versterken van relaties, zowel binnen teams als in de bredere maatschappelijke context. Het belooft een dag te worden vol inspirerende sprekers, interactieve workshops, muziek en ontmoetingen. 

Blijf ons volgen voor meer informatie over het programma en hoe je je kunt aanmelden.

We kijken ernaar uit je te verwelkomen!

Het was een waar feest. Moordend tempo, amper tijd om naar de WC te gaan, maar man, wat een inspiratie!

Kaarten komen binnenkort beschikbaar.

HOE, WAT, WAAR

“VOOR IEDEREEN DIE HET DE HOOGSTE TIJD VINDT VOOR INCLUSIEF LEIDERSCHAP, GOED OMGAAN MET CONFLICTEN, INCLUSIE, BESLUITVORMING WAARIN ALLE STEMMEN MEEGENOMEN WORDEN. OF JE NOU AL EENS EEN DEEP DEMOCRACY TRAINING HEBT GEVOLGD OF DIT MISSCHIEN WEL ZOU WILLEN.”

BEKIJK HIER HET VOLLEDIGE PROGRAMMA: ​

9.00 - 10.00
Inloop & Koffie
10.00 - 11:50
Tijd voor Tijd

Podium programma keynotes

Check-in plenair​
Jitske Kramer
Keynote - Tijd voor Deep Democracy

Een kernachtig overzicht over wat de kracht van Deep Democracy is. Als methodiek, maar zeker ook als zienswijze.  

Christien Oudshoorn​
Keynote - Hollen en stilstaan - De stemmen die we niet horen

De wereld is complex, de deadlines streng. We willen op zich wel iedereen horen, maar het zijn zo vaak dezelfde mensen die moeilijk doen en het werk moet wel afkomen. De afgelopen jaren zijn we steeds sneller gaan leven. Bepaalde stemmen in onszelf en in onze omgeving raken zo makkelijk ondergesneeuwd. Ik nodig je uit voor een kleine reis naar nergens. Goede kans dat het je naar onverwachtse plaatsen brengt.

Karim Maarek​
Keynote - Met liefde, lef en leiderschap de toekomst gestalte geven

We hebben nogal wat te doen met elkaar. Overal waar je om je heen kijkt, schuurt het. En corona legde dat nog eens genadeloos bloot. Maar in een tijd van grote verandering is de toekomst plooibaar. Je zou kunnen zeggen, voor het grijpen. Laten we die bepalen door allerlei krachten waar we weinig invloed op hebben? Of creëren wij samen wenkende perspectieven die zo aantrekkelijk zijn dat we daar in gezamenlijkheid naartoe willen werken? Met lef en leiderschap én een flinke dosis liefde, geven we samen gestalte aan de meest wenselijke uitkomsten voor ons en de zeven generaties na ons.

Frank Weijers & Julia Harmsen​
Keynote - Tijd voor leeftijd

Generatie Z, kortweg genZ. Zijn ’t verwende sneeuwvlokjes, rubbertegelkinderen grootgebracht door curlingouders? 
Streven ze naar geluk en kunnen ze maar moeilijk dealen met minder prettige momenten.?
Of zijn het creatieve, autonome geesten, die keuzes willen maken waar we stilletjes stikjaloers op zijn omdat ze meer voor zichzelf kiezen?

"Boomers, zijn dat de mensen die altijd aan het roer hebben gestaan maar onze generatie in een op gewarmde puinhoop achterlaat? 
Typen ze nog steeds maar met 1 vinger, printen ze hun mail uit en hebben zij het vastgeroeste denkbeeld dat het leven bestaat uit 60 urige werkweken achter hetzelfde bureau? 
Of is het de generatie met heel veel levenservaring die we dankbaar kunnen zijn voor emancipatie en waar we veel van kunnen leren?”

Julia Harmsen (genZ) en Frank Weijers (boomer) ontmoeten elkaar in een vrijmoedige confrontatie waarin ze elkaar niet sparen.

pauze
11.50 - 12.00​
Pauze
12.00 - 13.15​
Workshops Ronde 1
De workshops voor ronde 1 staan onder het programma omschreven.
lunch
13.15 - 14.15​
Geniet van een heerlijke lunch
14.15 - 15.45​
Workshops Ronde 2
De workshops voor ronde 2 staan onder het programma omschreven.
pauze
15.45 - 16.15
Pauze
16.15 - 17.30​
Slot keynote & muziek​
Jitske Kramer
Primeur! Tricky Tijden

Lezing Jitske Kramer over haar nieuwste verhaal en boek: Tricky Tijden, laat je niet gek maken!

Nynke Laverman
Muziek​

Nynke Laverman sluit af met avontuurlijke, betoverende muziek met een niet mis te verstane boodschap.

Check-out plenair​
17.30 - 18.30 ​
Borrel

 

Nynke Laverman, bekend om haar betoverende stem, maakt avontuurlijke muziek met producer Sytze Pruiksma. Ze heeft prijzen gewonnen, waaronder een Edison, en werkt samen met internationale artiesten. Haar album “Plant” uit 2021 is hypnotiserend en behandelt milieukwesties en introspectie.

reactie na afgelopen DD event

Geen vraag maar een hele dikke pluim voor deze dag. Dankjewel voor de inzichten, nieuwe contacten en de verbinding.

WORKSHOP RONDE 1

12.00 – 13.15 (duur 70 min)

Meld je vanaf 4 december online aan voor de workshops!
Let op: Om de kwaliteit van onze workshops te waarborgen, hanteren wij een beperkt aantal deelnemers per workshop. Het is vanaf 4 december mogelijk om je online aan te melden voor de workshops. We willen je vriendelijk verzoeken om alert te blijven, want de beschikbare plekken zijn beperkt, en vol is vol. Binnenkort ontvang je ook nog een e-mail met meer gedetailleerde informatie over het aanmeldingsproces.

In deze introductieworkshop over Deep Democracy krijg je inzicht in wat er gebeurt als bepaalde stemmen niet gehoord worden. Je leert over haaien, vissen en sabotage strategieën. En vervolgens krijg je praktische handvatten om een groep te leiden naar inclusieve gesprekken en gedragen besluiten.

Interactieve Masterclass
Wat hebben we toch snel een mening over van alles en nog wat. En zo’n mening wordt al snel een standpunt. Het woord zegt het al: daar zijn we niet zo maar van af te brengen. Dat leidt tot gesprekken waarin we gaan onderhandelen met elkaar. Gesprekken waarin macht en onmacht hoofdrollen spelen en luisteren iets is van een andere planeet. Zo gaan we in een dynamiek van winnen en verliezen op weg naar beroerde compromissen waar niemand blij van wordt. Dat kan anders. Heel anders. En vooral: veel beter. Hoe? Daar gaan we in deze interactieve masterclass mee aan de slag. Zodat jij morgen bijdraagt aan betere gesprekken. Nee, véél betere gesprekken.

Jij gaat leren hoe je zeeën van tijd voor jezelf, voor je team of voor je organisatie gaat vrijmaken door de psychologische veiligheid te vergroten met Deep Democracy. Harvard professor Robert Kegan doet al decennia onderzoek naar hoe volwassenen zich ontwikkelen gedurende hun leven. En de belangrijkste conclusie voor ons doel? Als je niet uitkijkt, ben je tot 40% van je tijd bezig met verwachtingen en relaties managen in plaats van je kerntaak of andere dingen waar je nog veel liever mee bezighoudt. Stel je voor wat er zou gebeuren als je daar de helft van zou vrijmaken – bij fulltime werken dus een dag in de week – om echt nuttig te besteden?

Wie denkt niet aan het liedje van André Hazes? Het liedje is waar ik in ieder geval regelmatig voor vrees: weggejaagd worden aan het eind van het feestje. Gastvrijheid en functioneel contact zijn vaak gebonden aan een sociale norm: er moet een eind aan komen.

Ook in vergaderingen laten we vaak gesprekken veel te lang doorlopen zonder een besluit te nemen of de vergadering goed af te ronden. Zuchten, steunen en gedoe of juist gehaast vertrekken is dan het gevolg. Dat kan beter. Dat kun jij beter. Wil je weten hoe je echt goed begint (incheckt), gericht vergadert en goed eindigt (uitcheckt?). Kom naar deze workshop vol met tips en tricks. Let op: het wordt geen eenrichtingsverkeer, een goede gast brengt namelijk ook iets mee…Ik kijk uit naar je komst!

De diversiteit aan meningen en oordelen over (gebrek aan) tijd in organisaties en groepen hebben we ook in onszelf. Bijvoorbeeld een stem in jezelf die zegt ‘het is belangrijk om goed de tijd te nemen’ en een stem in jezelf die zegt ‘schiet op, de groep vindt het veel te lang duren’. In deze workshop ga je in gesprek met deze innerlijke delen en ontdek je hoe dat wat er in de groep gebeurt ook in jezelf gebeurt. Resultaat: meer compassie en vrijheid van handelen – ook onder tijdsdruk.

Natuurlijk is het fijn als je met je aandacht in het heden kan zijn. Tegelijkertijd geeft het veel kracht om te voelen dat we op sterke schouders staan; onze voorouders, onze mentoren en alle anderen die ons voor zijn gegaan en die maken dat we nu zijn wie we zijn.

Als we een leven willen leiden dat ertoe doet, zullen we ook stil moeten staan bij de toekomstige generaties en hoe we zelf goede voorouders kunnen zijn. Wij reizen naar verleden en toekomst om uiteindelijk versterkt terug te keren naar het hier en nu.

In deze workshop duiken we de krochten van organisaties in. Want cultuur begrijp je niet door op de website te kijken. Om je organisatie echt te begrijpen, echt te snappen waarom mensen doen wat ze doen en hoe tijd als ordenend principe werkt, leer je in deze workshop anders en haarscherp kijken. Je leert onder de oppervlakte kijken en de patronen herkennen om daarna de beginselen van antropologisch veranderen te ontdekken met hete kampvuren, virale verandering en verleidelijke storytelling.

reactie na afgelopen DD event

Grote complimenten voor de organisatie! Veel energie ervaren, inspiratie opgehaald en inzichten gekregen.

WORKSHOP RONDE 2

14.15-15.45 (duur 90 min)

Interactieve Masterclass
Wat hebben we toch snel een mening over van alles en nog wat. En zo’n mening wordt al snel een standpunt. Het woord zegt het al: daar zijn we niet zo maar van af te brengen. Dat leidt tot gesprekken waarin we gaan onderhandelen met elkaar. Gesprekken waarin macht en onmacht hoofdrollen spelen en luisteren iets is van een andere planeet. Zo gaan we in een dynamiek van winnen en verliezen op weg naar beroerde compromissen waar niemand blij van wordt. Dat kan anders. Heel anders. En vooral: veel beter. Hoe? Daar gaan we in deze interactieve masterclass mee aan de slag. Zodat jij morgen bijdraagt aan betere gesprekken. Nee, véél betere gesprekken.

Wie denkt niet aan het liedje van André Hazes? Het liedje is waar ik in ieder geval regelmatig voor vrees: weggejaagd worden aan het eind van het feestje. Gastvrijheid en functioneel contact zijn vaak gebonden aan een sociale norm: er moet een eind aan komen.

Ook in vergaderingen laten we vaak gesprekken veel te lang doorlopen zonder een besluit te nemen of de vergadering goed af te ronden. Zuchten, steunen en gedoe of juist gehaast vertrekken is dan het gevolg. Dat kan beter. Dat kun jij beter. Wil je weten hoe je echt goed begint (incheckt), gericht vergadert en goed eindigt (uitcheckt?). Kom naar deze workshop vol met tips en tricks. Let op: het wordt geen eenrichtingsverkeer, een goede gast brengt namelijk ook iets mee…Ik kijk uit naar je komst!

De diversiteit aan meningen en oordelen over (gebrek aan) tijd in organisaties en groepen hebben we ook in onszelf. Bijvoorbeeld een stem in jezelf die zegt ‘het is belangrijk om goed de tijd te nemen’ en een stem in jezelf die zegt ‘schiet op, de groep vindt het veel te lang duren’. In deze workshop ga je in gesprek met deze innerlijke delen en ontdek je hoe dat wat er in de groep gebeurt ook in jezelf gebeurt. Resultaat: meer compassie en vrijheid van handelen – ook onder tijdsdruk.

Jij gaat leren hoe je zeeën van tijd voor jezelf, voor je team of voor je organisatie gaat vrijmaken door de psychologische veiligheid te vergroten met Deep Democracy. Harvard professor Robert Kegan doet al decennia onderzoek naar hoe volwassenen zich ontwikkelen gedurende hun leven. En de belangrijkste conclusie voor ons doel? Als je niet uitkijkt, ben je tot 40% van je tijd bezig met verwachtingen en relaties managen in plaats van je kerntaak of andere dingen waar je nog veel liever mee bezighoudt. Stel je voor wat er zou gebeuren als je daar de helft van zou vrijmaken – bij fulltime werken dus een dag in de week – om echt nuttig te besteden?

In deze introductieworkshop over Deep Democracy krijg je inzicht in wat er gebeurt als bepaalde stemmen niet gehoord worden. Je leert over haaien, vissen en sabotage strategieën. En vervolgens krijg je praktische handvatten om een groep te leiden naar inclusieve gesprekken en gedragen besluiten.

Rituelen zijn mentale vluchtheuveltjes in tijden van diepgaande verandering. Rituelen zijn er in alle vormen en maten; om te vieren, om te rouwen, om te starten of te stoppen, om te helen of juist los te laten. We bouwen ze al sinds mensenheugenis, om betekenis te geven, om ruimte te geven aan emoties, om samen in verwarring te zijn, om nieuwe antwoorden te vinden. Met rituelen creëren we tijd buitengewone, magische tijd.

In deze workshop leer je rituelen duiden, bouwen en wat ervoor nodig is om ze goed te begeleiden.

Jacquelien Willemse had het spelidee. Jitske Kramer de inhoudelijke visie op hoe je met diversiteit kunt omgaan en inclusie kunt vergroten, beschreven in haar boek Jam Cultures. Samen maakten zij het Join the Jam! bordspel. Het spel daagt je uit tot goede en eerlijke gesprekken waarin je met elkaar zoekt naar de grenzen van je organisatiecultuur. Tijdens deze workshop verklappen we een aantal inzichten die je kunnen helpen om dit spel in jouw organisatie in te zetten. Welke geheimen kent de organisatie waar jij voor werkt? En welke geheimen kan je maar beter delen als je meer diversiteit en inclusie wilt?

Maak nieuwe contacten, ontmoet mensen uit eerdere trainingen en.. neem je collega mee!

Inspiratie videos

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
 
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt. 
 
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.