Deep Democracy practicum

Oefenen, reflecteren en verfijnen

Hands-on focus op oefenen, reflecteren en verfijnen voor iedereen die meer praktische DD-vlieguren wil maken. Zodat je zelfverzekerder kunt trainen, (bege)leiden of faciliteren.

Dagen: Totaal 3 dagen. 2 dagen aaneengesloten + verdiepingsdag paar weken later.

Vereiste voor deelname: Minimaal het fundament (level 1) 

Practicum: Wij hebben de DD practicum training ontworpen omdat we vanuit verschillende hoeken (van trainers tot managers tot facilitators) regelmatig de vraag krijgen of er mogelijkheid is om meer praktisch te oefenen.

Tijdens de training oefen je in kleine groepjes en word je voortdurend uitgenodigd om te reflecteren op het groepsproces en elkaar feedback te geven. Daardoor is deze training zowel geschikt voor mensen die level 1 hebben gevolgd als voor mensen die alle levels hebben doorlopen en iedereen daar tussenin. Zowel mensen met heel veel, als met relatief weinig facilitatie-ervaring, kunnen elk op hun eigen niveau meedoen en met en van elkaar leren

Welke route je kiest in het volgen van DD-trainingen hangt samen met je leerstijl. Na het fundament (L1), kan je ervoor kiezen om De Verdieping (L2 & 3) te volgen voor meer theoretische verdieping en een beetje oefenen. Het Practicum biedt relatief weinig theorie en heel veel oefenruimte. De programma’s versterken elkaar en vullen elkaar aan.

Wat we terugkrijgen:

 • Ik heb heel veel geleerd over DD, maar weet niet goed hoe ik dit kan vertalen naar de specifieke groep waar ik mee werk.
 • Ik vind het lastig om DD toe te passen in de praktijk. Het voelt onnatuurlijk, omdat de praktijk veel rommeliger is dan wat ik in theorie heb geleerd. Wanneer een groep gaat edgen (onrustig wordt of juist helemaal stilvalt), krijg ik het gevoel dat ik het niet goed doe en dan blokkeer ik, of ik ga juist heel hard werken.
 • Ik ben bang dat als ik met DD ga werken er veel dingen boven water komen en dat ik dan niet goed weet, hoe ik daarop moet reageren.


Herkenbaar?
 

Kom ervaren, reflecteren, uitproberen en doen!

In deze training leer je in het moment te herkennen wat er gebeurt in een groep en oefen je met verschillende interventies die je kan doen. Het is een intensieve training omdat je voortdurend gevraagd wordt te schakelen van deelnemer, naar begeleider, naar meta-positie. Maar juist daardoor kun je zo ontzettend snel en effectief leren.

De structuur die we volgen is:
Instappen in het proces > Korte reflectie als er iets stagneert >  Bedenken wat een mogelijke interventie is >  Uitproberen > Reflecteren op het hoe het uitpakt.

 

Voor wie en waarom?

De training is ontworpen voor zowel trainers die willen focussen op het goed kunnen overbrengen van een DD-workshop, als voor managers die met behulp van DD interventies willen inspelen op de groepsdynamiek tijdens het maken van bijvoorbeeld de jaarplanning.

Voor iedereen die level 1 heeft  gevolgd en die;

 • Wil leren om DD uit te dragen aan collega’s of anderen.
 • Wil leren om interventies te doen in groepen of in eigen team met behulp van Deep Democracy
 • Zich verder wil ontwikkelen als inclusief (bege)leider
 • Zijn/haar/hun kennis en inzicht in DD wil verdiepen
 • Behendiger wil worden in het zien van patronen in groepen
 • Wil spelen en ontdekken met DD en een eigen stijl hierin ontwikkelen
 • Zich DD meer eigen wil maken om op een natuurlijke manier gesprekken, besluitvorming en conflicten te kunnen faciliteren.

Zoals:

 • Teamleiders die meer uit hun team willen halen en meer gebruik willen maken van de wijsheid van hun medewerkers.
 • Mensen uit het onderwijs die DD willen integreren in hun lessen met leerlingen en studenten of die les willen geven in Deep Democracy.
 • Trainers/ facilitators die vaardiger willen worden in het doen van team-interventies.
 • Trainers/ facilitators die DD workshops willen geven.


Inhoud training.

Deelnemers krijgen tools om op een hele praktische manier aan de slag te gaan met DD. Aan de hand van een stapsgewijze handleiding bereid je in 2-tallen een kleine workshop voor. Deze doe je met de groep, zodat je kan uitproberen welke stijl voor je werkt en je krijgt heel praktische feedback. Door anderen te zien oefenen en ervaring op te doen als deelnemer wordt duidelijk wat wel en niet werkt en hoe je in kan spelen op bepaalde groepsdynamieken.

Opbouw.

2 dagen aaneengesloten + verdiepingsdag paar weken later.
Tijdens de eerste 2 dagen gaan we veel oefenen en leer je om workshops en/ of interventies te doen. Denk aan een interactieve workshop waarin je een groep uitlegt over de sabotagelijn en ze vervolgens met een gesprek op voeten laat reflecteren op hun eigen sabotage. Of een sessie waarin je een hete check-in doet en de groep daarna meeneemt in een Niet Gevoerd gesprek. Terwijl we deze workshops oefenen leer je heel praktisch DD interventies uit te voeren in het moment.

Een paar weken later is er een verdiepingsdag waarin er wordt gereflecteerd op het huiswerk en er specifiek geoefend kan worden met uitdagende cases.

Klik op onderstaande data om je aan te melden:

Deep Democracy in de weerbarstige praktijk
Trainer: Christien Oudshoorn
Locatie: Fort aan de Klop
Startdatum: 10-03-2025

HOE, WAT, WAAR

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
 
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt. 
 
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.