Wat is Deep Democracy?

WAT IS DEEP DEMOCRACY?

Besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Geen compromis. Werkelijke consensus. Zonder te polderen. Conflicten aangaan, oplossen en er niet omheen lopen.

In de dynamiek van groepen gebeurt veel, zeker wanneer mensen zich niet gehoord voelen of denken dat men hun mening negeert. Wanneer de ideeën die ingaan tegen het meerderheidsstandpunt geen ruimte krijgen, gaat het wringen. We spreken hier vaak niet rustig en openlijk over, maar hebben allerlei manier om ‘onderhuids’ en in de ‘onderstroom’ tegen te spartelen. We mopperen bijvoorbeeld wel op de gang, maar tijdens de vergadering houden we onze mond. Of we zeggen ja tegen een voorstel, maar doen nee en we verzinnen allerlei smoesjes waarom het toch niet kan.

Tegen de tijd dat de verschillen en botsende meningen boven water komen drijven, is er vaak al een diepe kloof geslagen tussen het meerderheids- en het minderheidsstandpunt. Met gedoe, gemopper en ruzie op het werk. In elk team, maar zeker in cross functionele en crossborder teams, speelt een dergelijke dynamiek. Om escalatie te voorkomen en de verschillen te benutten, is het belangrijk om in een vroeg stadium het conflict op te zoeken. Niet de verschillen wegpoetsen, maar juist onderzoeken.

Deep-Democracy volgens de Lewis-methode

DE LEWIS METHODE VAN DEEP DEMOCRACY

De Lewis methode van Deep Democracy is een krachtig instrument voor besluitvorming en conflictresolutie binnen groepen met een uiteenlopende diversiteit. Teams die volgens deze methodiek overleggen, winnen aan effectiviteit.

De Lewis methode van Deep Democracy is een zienswijze en methodiek die faciliteert in het onderzoeken van verschillen: in het tempo van de groep laten we de waterlijn beetje bij beetje zakken om de onderstroom zichtbaar en hanteerbaar te maken.

De Lewis methode van Deep Democracy is een uiterst praktische methode. Het biedt handvatten voor besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Zonder te polderen en zonder conflicten weg te poetsen. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. In dialoog én in discussie.

Voor een grotere weergave van deze overzichtstekening, ga naar Free Downloads

ARNOLD MINDELL

De term ‘Deep Democracy’ werd als eerste gebruikt door Arnold Mindell, een Amerikaanse psychotherapeut. Het is ‘democratisch’ omdat het benadrukt dat elke invalshoek er toe doet en dat de kwaliteit van besluiten het grootste is wanneer zowel de meerderheids- als de minderheidsstem gewaardeerd wordt. Het is ‘deep’ omdat het verder gaat dan vele traditionele facilitatie methodieken.

Inmiddels zijn er verschillende mensen die hier op hun eigen wijze mee werken. Op deze site vind je informatie over de methode van Myrna en Greg Lewis. Deze ‘Lewis methode’ werd in de jaren negentig ontwikkeld in het bedrijfsleven van Zuid-Afrika. Sindsdien wordt het succesvol toegepast als krachtig instrument voor besluitvorming en conflictresolutie. Naast het exploreren van de verschillende ideeën en meningen, geeft Deep Democracy aandacht en ruimte aan de onderstroom in groepen. In de onderstroom, vol emoties, waarden en overtuigingen, zit immers de werkelijke potentie van een groep. Niet geadresseerd kan deze zorgen voor onveiligheid, blokkades, ruzie en sabotage van veranderingen en besluiten. Wel geadresseerd verdiept deze de onderlinge relaties en verhoogt het de effectiviteit en inhoudelijke kwaliteit van de besluiten. Met deze methode heeft Myrna Lewis het diepere psychologische werk van Arnold Mindell toegankelijk gemaakt voor niet-psychologen.

GESCHIEDENIS VAN DE LEWIS METHODE VAN DEEP DEMOCRACY

Deep Democracy ontstond toen Myrna en Greg Lewis (†) werden gevraagd om Eskom (het electriciteitsbedrijf van Zuid-Afrika) om te vormen van een racistische op Apartheid gestoelde organisatie, naar een niet-raciale organisatie. Op allerlei niveaus was er grote spanning en verwarring. Mensen die gewend waren macht te hebben, hadden dit niet meer. En mensen die eerst geen inspraak hadden, hadden die nu wel. Myrna en Greg maakten in hun methodiek de kennis en aanpak vanuit de Proces Oriented Psychology toegankelijk voor managers, teamleiders en medewerkers.

De Lewis methode is na meer dan 15 jaar intensief werken met groepen uit verschillende delen van de wereld en culturele en organisatie contexten ontstaan. Sinds 2002 zet Myrna zich in om de Lewis methode te verspreiden over de wereld. De methode is op dit moment in meer dan 20 landen succesvol in gebruik. In klaslokalen en in directieraden. Jitske Kramer is een van de eerste door Myrna Lewis gecertificeerde instructors.

HET VERSCHIL TUSSEN MINDELL’S VERSIE VAN DEEP DEMOCRACY EN DE LEWIS METHOD

Praktisch hulpmiddel in leiderschap
De werkwijze van Mindell wordt voornamelijk gebruikt door hulpverleners en psychologen, veelal in een therapeutische setting. De Lewis Methode van Deep Democracy is ontworpen voor mensen die op zoek zijn naar pragmatische en praktische hulpmiddelen in leiderschap en het faciliteren van groepen. Met technieken die passen in een organisatiecontext en die op toegankelijke wijze tegenstellingen verbinden en diepere conflicten kunnen oplossen.

Neutrale positie
In de werkwijze van Mindell nemen facilitators verschillende posities in. In de Lewis methode worden mensen getraind om het groepsproces vanuit een neutrale positie te faciliteren, om zo alle invalshoeken naar boven te laten komen. De deelnemers in een groep worden zich bewust van wat er gebeurt en bepalen zelf de diepte van het proces. Het leren geeft vele inzichten waarmee deelnemers in hun dagelijkse werk en samenwerking direct aan de slag kunnen. Een methode die past in de zakelijke context.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
 
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt. 
 
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.