‘Waar kom je vandaan, waarom ben je hier’ – ‘Wat laat je los, wat hou je vast’

‘Waar kom je vandaan, waarom ben je hier’ – ‘Wat laat je los, wat hou je vast’

Als wij dialogen of besluitvorming begeleiden, beginnen we altijd maar dan ook altijd met een Check In en eindigen we steevast met een Check Out. Omdat een meeting geen drive thru loket is. Omdat we aan het begin van ontmoeting elkaar willen vasthouden en aan het einde elkaar en de setting willen loslaten.

Een Check In zorgt dat mensen gefocused zijn op de bedoeling van de meeting en dat ze er zijn met hun hele wezen, belangen, vragen, emoties. Een Check Out zorgt dat dat wat gezegd moet worden gebeurt op de meeting zelf en niet bij de borrel achteraf. Bij de Check In gaat het erover waar iedereen vandaan komt (letterlijk en figuurlijk), hoe iedereen er bij zit en wat een ieder nu vandaag uit deze specifieke vergadering, meeting of training wil halen of met elkaar bereiken. Bij de Check Out vragen we iedereen hoe hij of zij weg gaat en wat er nog gezegd of afgesproken moet worden. Resultaat: doelgerichtheid, onderhuidse spanningen komen veel eerder op tafel, mensen zijn geconcentreerder en meer gefocust, sneller to the point komen, geen losse eindjes aan het einde, minder geroddel in de wandelgangen.

Een Check In en Check Out is er in vele varianten en kan 5 minuten tot een hele dag duren. Voor een goeie Check In en Check Out zijn er diverse tools. Wij halen die uit de methode van Deep Democracy. Zo is belangrijk dat je zelf begint als voorzitter of teambegeleider, zodat je thema en lengte van de Check In modelleert. Je gaat geen rondje af, maar laat iedereen zelf kiezen wanneer hij of zij het woord neemt om in- of uit te checken. Je kunt mensen gewoon laten vertellen of een bewegende ‘Check Out op voeten’ laten doen. Inchecken kan je met een enkele collega aan het begin van een bilateraal gesprek, of als spreker voor een zaal van 1000 mensen.

In- en uitchecken leren we je in de trainingen Deep Democracy en Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *