Nice to know: neutraal of laissez faire

Nice to know: neutraal of laissez faire

Onder de infarood scan kunnen we energieverdeling en temperatuur zien in een lichaam. Wanneer we ‘vasthoud-emoties’ vertonen zoals boosheid, liefde, grote blijdschap, schaamte, depressie worden we gloeiend heet of ijskoud. Alleen in uiterst neutrale stand, stralen we letterlijk niks uit. De ultieme uitdaging voor facilitators en leiders: in situaties waar je écht niet wil beïnvloeden zul je je energie en projectie tot letterlijk op het bot moeten laten wegvloeien. In onze trainingen Deep Democracy en Corporate Antropologie leren we je technieken om ‘neutraal’ te blijven.

Maar be aware… neutraal is niet hetzelfde als Laissez-Faire. Hiermee wordt de (leiderschaps)stijl bedoeld, waarbij een leider zegt dat hij of zij de groep graag zelf laat beslissen en werken, maar er in werkelijkheid sprake is van onverschilligheid of onkunde van de leider of facilitator. Groepen met een lassez-faire leider hebben de neiging om snel uiteen te vallen of er is sprake van kliekvorming. Zowel de krachtige- als de sociaal zwakkere groepsleden komen niet tot hun recht. Uit onderzoek is bekend dat kinderen die door middel van een lasses-faire opvoeding worden grootgebracht, er meer sprake is van ervaringen van eenzaamheid,  en een neiging tot afhankelijkheid van een autocratisch persoon in de omgeving en juist meer behoefte aan een autocratische leider of autocratisch geweld.

Er is dus een groot verschil tussen bewust de groep zelf aan de slag laten gaan, delegeren, vertrouwen geven, een stapje achteruit gaan om te kijken hoe een groep zichzelf vormt… met onverschilligheid, visieloosheid of niet-weten-wat-je-moet-doen.

Meer lezen: The destructiveness of laissez-faire leadership behavior. Skogstad, Anders; Einarsen, Ståle; Torsheim, Torbjørn; Aasland, Merethe Schanke; Hetland, Hilde. Journal of Occupational Health Psychology, Vol 12(1), Jan 2007, 80-92

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *