Een goed gesprek over kernwaarden

Een goed gesprek over kernwaarden

Veel bedrijven en organisaties werken vanuit een set van kernwaarden, code, missie statement die ze publiceren, in slogans verwerken, op muismatten afdrukken, aan de muur hangen… En veel leiders van organisaties zijn na een tijdje toch teleurgesteld dat het effect op het gedrag van medewerkers zo minimaal is.

Wij denken dat het helpt om kernwaarden en missie statements ‘te laden’. Dat het anders lege containerbegrippen zijn. Woorden gaan pas gedrag bepalen als ze betekenis hebben gekregen. Het lastige is namelijk dat wat voor de een vertrouwen is (of klantvriendelijkheid, ondernemingszin, liefdevolle patientbejegening, werken met de blik naar buiten,…) voor een ander iets heel anders betekent. In het voorbeeld van de Joodse gemeenschap, is een begrip als ‘trust’ cultureel geladen. Er zijn gedeelde normen over en er is non-negotiable behaviour gelinkt aan het woord. Het woord is verheven van marketing slogan tot een ‘zo doen wij dat hier nu eenmaal’ overtuiging. Is cultureel gestold.

Cultuur wordt gebouwd in dialoog. Kernwaarden worden geladen in gesprekken, waarbij betekenis en non-negotiable behaviour wordt gekoppeld aan een begrip of competentie. Wij hebben een krachtig en eenvoudig gespreksmodel dat we gebruiken in master classes en adviestrajecten om kernwaarden te laden. In driegesprekken van 3x een kwartier, wordt elke persoon bevraagd op een zelf te kiezen kernwaarde aan de hand van de volgende vragen:

Kies een kernwaarde uit je organisatie, (bijv.vertrouwen):

  • wat betekent …. (vertrouwen) voor jou
  • hoe speelt dit thema in jouw eigen, persoonlijk, prive leven een rol
  • wat zijn voorbeelden van mooi … (vertrouwen) in de organisatie, in je eigen werk
  • heb je een rolmodel dat staat voor … (vertrouwen) binnen- of buiten de organisatie
  • welk gedrag hoort er bij de         kernwaarde … (vertrouwen)
  • welk gedrag moet je niet meer doen als je … (te vertrouwen / vertrouwen hebben) wilt zijn
  • wat heb je hierin te leren en hoe ga je dat doen

Meer goede, moedige gesprekken voeren? Volg de training Talk! Faciliteren van Kampvuurgesprekken of Deep Democracy – de wijsheid van de minderheid.

‘Waar je op kunt vertrouwen is dat er altijd onzekerheid zal zijn.’ – Asleigh Briljant – engels cartoonist 1933

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *