blog

Blog

News, business and more...

News, business and more…

Gesprek op voeten zet vastgelopen training in beweging

Auteur: Carla Raben – Zorgprofessie Academy

Het overkomt ons allemaal wel eens, een training waarbij het om de een of andere reden niet echt wil vlotten…Laatst overkwam het mij en wat ik ook probeerde, het leidde niet tot het gewenste resultaat. Frustrerend voor mij en voor het team. Ik besloot de volgende bijeenkomst te starten met het gesprek op voeten en het werkte! Voor het eerst kwam er echt beweging in de groep en durfden de teamleden gewoon te zeggen waar ze tegenop zagen of waar ze bang voor waren in plaats van om de hete brei heen te draaien. De popcorn style (geen rijtje af, maar wie wat wil zeggen doet dat) en sharing and dumping (luisteren naar wat iemand te zeggen heeft, zonder daar direct over in discussie te gaan) heb ik de hele trainingsdag gebruikt. De termen brengen een glimlach op de gezichten en mensen snappen onmiddellijk wat van hen gevraagd wordt.

Als begeleider was het niet altijd makkelijk om vanuit een neutrale positie naar alle stemmen en meningen te luisteren. Achter de schermen heb ik regelmatig de neutraliteitsdans gedaan (je eigen oordeel erkennen en daarvan loskomen). De wetenschap dat alles wat iemand zegt voor meerdere mensen in de groep zal spelen hielp me enorm om mijn neutraliteit te vergroten.

Blij en opgelucht gingen we naar huis, het team en ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *