Deep Democracy met grote groepen

Deep Democracy met grote groepen

Met de methoden van Deep Democracy kun je in grote groepen intense gesprekken met elkaar voeren. In het filmpje zie je Aftab Erfan, Sera Thompson en Myrna Lewis aan het werk. Tijdens deze dag starten mensen in kleinere groepen met een check-in gesprek, gevolgd door een gesprek op voeten, een argument (niet-gevoerd gesprek) waarin de twee kanten van een stelling worden onderzocht, gevolgd door het delen van ieders inzichten en wijsheden over het thema. Tussentijds geven de facilitatoren korte stukje uitleg en theorie om mensen uitleg te geven over het proces en het gesprek te verdiepen en vergemakkelijken.

Ook wij werken regelmatig met grote groepen. Vaak in de vorm van een keynote lezing over Deep Democracy van 30 tot 60 minuten, gevolgd door een gesprek op voeten waarin enkele voor de organisatie relevante issues worden besproken en geëxploreerd. Wanneer het de bedoeling is om beslissingen te nemen gebruiken we de besluitvormingsmethodiek van Deep Democracy. En als er voldoende tijd beschikbaar is, maken we de stap naar het uitdiepen van een tegenstelling die in de groep leeft met behulp van een niet-gevoerd gesprek. Hierin onderzoeken we met scherpe argumenten de twee uitersten van een tegenstelling om vervolgens met elkaar te delen wat in alles wat gezegd heeft heeft geraakt. En wat de volgende stappen gaan zijn.

Hoe groot is groot vraag je je wellicht af? Tot ongeveer 50 mensen kunnen wij voor een exploratieve bijeenkomst in principe met 1 facilitator komen; wanneer er veel conflict is en/of er beslissingen genomen moeten worden is het beter met 2 facilitators te werken. Boven de 50 komen we met meerdere mensen, al naar gelang de groepsgrootte. 20 – 150 mensen is een mooie groep om het gesprek op voeten mee te doen. Bij grotere groepen passen wij ons programma en aanpak aan. We beginnen graag plenair, werken tussendoor in subgroepen om uiteindelijk wel weer in de grote groep te eindigen. Ook voor groepen van 1000 tot 5000 mensen maken we een intensief dialoog programma op maat. Eventueel gecombineerd met andere gespreksvormen van over de hele wereld, zie hier voor ons aanbod op dit gebied.

One thought on “Deep Democracy met grote groepen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *